< Terug naar nieuws

De Morgen en HLN slepen Belfius Persprijzen in de wacht

De Morgen en HLN slepen Belfius Persprijzen in de wacht

De Morgen

Leuk nieuws vandaag: De Morgen en HLN hebben vandaag allebei een Belfius Persprijs in de wacht gesleept. De klimaatreeks ‘Komt het weer goed?’ van De Morgen werd bekroond in de categorie ‘Digital & Interactive’. HLN viel in de prijzen met de fotoreportage van Bart Leye over Forza Ninove.

Komt het weer goed? 

De Morgen-journalisten Barbara Debusschere, Remy Amkreutz, Sam Feys en Jan Straetmans winnen met hun digitale onderzoeksreeks ‘Komt het weer goed?’. In de reeks onderzocht De Morgen de gevolgen van de opwarming van de aarde in vijf afleveringen. Niet in 2050 aan de andere kant van de wereld, maar nu, dicht bij huis. “Een knappe combinatie van sterke en maatschappelijke relevante inhoud en digitale innovatie,” volgens de jury.

 

Het is het derde jaar op rij dat De Morgen één van de Belfiusprijzen wegkaapt, na prijzen voor de spraakmakende reeksen over psychiatrische instellingen en over dokterslonen. “Voor ons is dit een stimulans om nog meer in te zetten op onderzoeksjournalistiek”, zeggen hoofdredacteurs Kirsten Bertrand en Bart Eeckhout. “Dit gaat naar de kern van ons vak in deze omwentelende tijden. Lezers verwachten dit van ons.”

Meer informatie over de onderzoeksreeks lees je hier.

Persfotografie op haar scherpst

HLN

Fotograaf Bart Leye van Het Laatste Nieuws wint in de categorie ‘foto’ met de inzending ‘Forza Ninove Guy D’haeseleer’. Een mooi compliment van de jury: “Wat de foto’s laten zien, is onmogelijk met woorden te vertalen. Dit is persfotografie op haar scherpst.”

Bart Leye maakte de beelden tijdens een reportage op de verkiezingsavond van 26 mei 2019. Daar sprak Vlaams Belanger Guy D’haeseleer toen in zijn stamcafé zijn kiezers toe, na zijn monsterscore als lijsttrekker.

Een knappe samenwerking met redacteur Steven Swinnen die enkele sympathisanten aan de tand voelde, terwijl Bart Leye enkele unieke beelden van een glunderende D’haeseleer nam. Meer info over de fotoreportage lees je hier.

 

Delen