< Terug naar nieuws

DPG Media biedt startende IT’ers uitdaging op de werkvloer dankzij partnership met ‘19’

DPG Media biedt startende IT’ers uitdaging op de werkvloer dankzij partnership met ‘19’

Project 19

Op dit moment studeert slechts 1,9% van de Belgische jongeren af als digitaal expert, te weinig om de 30.000 vacatures voor digitale profielen ingevuld te krijgen. Het project ‘19’ geeft 18-plussers de kans om van nul te starten en via een innovatieve methode snel IT-kennis op te bouwen. DPG Media ondersteunt het project niet alleen op financieel vlak, maar biedt ook de kans om praktijkervaring op te doen.

Het platform ‘19’ geeft elk jaar 300 volwassenen de kans om te leren coderen en doet dat voortaan ook in het Nederlands. Wie wil, is welkom om de basisvaardig­heden onder de knie te krijgen en zich daarna te specialiseren in ­onder meer artificiële intelligentie, ­cybersecurity en e-gaming. De opleiding is deels online en deels in het klaslokaal, maar echte leerkrachten zijn er niet. De deelnemers zelf scholen elkaar bij  samen met de oefeningen en lessen op het platform. 

© Photo News

Bewust lage drempel

Techondernemer Bart Becks is de trekker van het Nederlandstalige platform. “We maken deel uit van het netwerk ‘42’, van de Franse internetondernemer Xavier Niel. Hij startte met fondsen te zoeken om geïnteresseerden met een goede methode op te leiden in de informatica. Zijn initiatief bestaat al in veertien steden wereldwijd, en slaat erg aan. De drempel is bewust zeer laag. Voorkennis hoeft niet. Alleen de motivatie om zo’n vijf dagen per week een uur of zes te ­studeren. Voor werklozen zijn er ­hier ­afspraken met onder meer VDAB dat ze hun uitkering behouden tijdens de ­opleiding.  We willen de school­opleidingen niet afvallen, maar die structuur werkt niet voor iedereen. Wij zijn een platform dat 24 uur per dag, 7 dagen per week draait. Vier keer per jaar kunnen geïnteresseerden instappen in ons ­‘piscine-programma’, een soort zwembad waarin we kandidaten zes weken onderdompelen in de ­wereld van informatica. Daarna gaat het echt van start en kan je tot vijf jaar lang blijven bijleren.”

Kris Vervaet, CEO DPG Media België: “Ook bij DPG Media raast de digitale versnelling door, ook wij hebben een grote nood aan digitale profielen dus dragen we graag bij aan de opleiding van het tech talent van de toekomst. We geloven dat er - naast de klassieke opleidingen - ruimte is voor innovatieve leermethoden waarbij de drempels om IT-kennis op te bouwen zo klein mogelijk gehouden worden. Motivatie, ondernemerschap en passie zijn belangrijke waarden binnen onze onderneming, studenten die bereid zijn om er echt voor te gaan, geven wij graag een unieke kans om praktijkervaring op te doen in een innovatieve media-omgeving.”

 

Nul achtergrond in de sector

Project 19

Simon Hendrickx deed zijn programmeerskills op via het leerplatform 19 en loopt momenteel stage bij DPG Media als frontend en backend developer voor de VTM-site. “Ik had nul achtergrond in de ­sector. Zeker in de eerste weken was het heftig, maar het is net dan dat je superveel ­opsteekt. Daarna zijn er veel oefeningen en projecten, maar je werkt bijna altijd in team: dat is motiverend. Vandaag kan ik al heel wat programmeren en coderen, maar ik leer nog alle dagen bij. Ik ben stagiair bij VTM en dat gaat vlot. Ik werk mee aan het onderhoud van de site en aan nieuwe ­features. Zo hebben we pas een functie geïntroduceerd die het zoeken naar programma’s een pak makkelijker maakt dan vroeger. Een diploma heb ik niet, maar dat geeft niet. In de IT kijken ze toch vooral naar skills, heb ik me laten vertellen.”

© Photo News

Delen