< Terug naar nieuws

Het Archief: de sleutel tot Vlaams beeld en geluid

Het Archief: de sleutel tot Vlaams beeld en geluid

het archief

Beeld en geluid geven ons een uniek inzicht in onze cultuur. De voorbije jaren zijn er samen met het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en zijn partners uit cultuur, media en overheid grote inspanningen geleverd om audiovisueel materiaal te digitaliseren en veilig te bewaren. Vaak kunnen die filmpjes en geluidsfragmenten niet zomaar online gepubliceerd worden door de auteursrechten die erop rusten. Bovendien zit het materiaal verspreid over verschillende organisaties in Vlaanderen waardoor het zoeken over de organisaties heen niet eenvoudig is. 

 

De oplossing

Door de beschrijvingen van de media-items in het VIAA-archiefsysteem online te publiceren wordt er samen met VIAA en meer dan 100 partners, voor het eerst een brede inkijk in de schatten uit Vlaamse archieven geboden. Zo wordt vandaag ‘Het Archief’ gelanceerd, een online platform waarop de metadata van audiovisueel materiaal opengesteld worden voor het grote publiek. Voor het eerst worden de beschrijvingen, trefwoorden en technische data over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector doorzoekbaar voor iedereen. Zo kan je gerichter materiaal zoeken en kom je te weten door welke organisatie het bewaard wordt. 

 

Het archief

Zo worden op hetarchief.be de beschrijvingen van meer dan een half miljoen items doorzoekbaar. Op die manier krijg je een overzicht van waar filmpjes en geluidsfragmenten in Vlaanderen te vinden zijn. Voor wie op zoek is naar audiovisueel materiaal betekent Het Archief een grote vooruitgang: met één zoekopdracht krijg je informatie over je onderwerp uit verschillende archieven, ook van DPG media. Je kan er grasduinen in beschrijvingen van beeld- en geluidsframenten van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archiven, enkele universiteitsarchieven en overheidsinstellingen. De eerste gebruikers zijn bijzonder enthousiast over de diversiteit aan audiovisueel materiaal dat op deze manier voor de eerste keer vindbaar wordt. 

Metadata in beweging

De doorzoekbaarheid van grote verzamelingen beeld- en geluidsfragmenten is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de beschrijvingen bij de items op Het Archief. Goede beschrijvingen, ook wel metadata genoemd, zijn dus de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Samen met VIAA zetten we onze schouders onder de kwaliteit van deze beschrijvingen. VIAA kijkt daarbij ook naar nieuwe technologie om deze te verbeteren. Zo zijn speech-to-text-technologie en beeldherkenningssoftware enkele mogelijke paden die verkend kunnen worden om de beschrijvingen te verrijken. Met een grote hoeveelheid data, zou ook de software zelf getraind kunnen worden. We staan dus pas aan het begin van dit traject, met alvast veel mogelijkheden voor de komende jaren.

Zin om in de archieven te gaan snuisteren en te ontdekken welke schatten er bewaard worden? Surf dan naar www.hetarchief.be

Delen