< Terug naar nieuws

Mentale, fysieke en sociale weerbaarheid bij jongeren is thema van Rode Neuzen Dag 2019

Mentale, fysieke en sociale weerbaarheid bij jongeren is thema van Rode Neuzen Dag 2019

Rode Neuzen Dag 2019

Dinsdag 7 mei 2019 werd de aftrap gegeven van de vierde Rode Neuzen Dag. Waar de vorige jaren de focus lag op het mentaal welzijn van jongeren, verruimt de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius die dit jaar naar het mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder maken van jongeren in Vlaanderen. Dit werd verteld op het eerste Rode Neuzen Lab dat vandaag voor scholen werd georganiseerd.

Op 29 november 2019 vieren we met heel Vlaanderen Rode Neuzen Dag

Dat een nieuwe editie nodig is, blijkt uit nieuw onderzoek dat iVOX organiseerde in april 2019 in opdracht van Rode Neuzen Dag. Zo wijzen jongeren vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen. De goeddoelactie zet dit jaar nog meer in op scholen en wil van zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen een Rode Neuzen School maken. Ook heel Vlaanderen wordt opgeroepen om acties te organiseren. Als hoogtepunt wordt op vrijdag 29 november 2019 met heel Vlaanderen Rode Neuzen Dag gevierd.

Dit jaar ondersteunen we 5 op 5 jongeren

Rode Neuzen Dag - Birgit Van Mol

“1 op de 5 jongeren heeft mentale problemen. Hen wilden we de voorbije jaren met Rode Neuzen Dag helpen. Dit jaar ondersteunen we 5 op 5 jongeren. Omdat we zien dat mentale problemen vaak samenhangen met fysieke en sociale onzekerheden, is het nodig dat we onze focus verruimen. Want elke jongere kan steun gebruiken. Hiervoor zetten we volop in op scholen, omdat jongeren daar het meeste van hun tijd doorbrengen”, licht VTM NIEUWS-anker en Rode Neuzen Dag-supporter Birgit Van Mol toe.

Uit een grootschalig iVOX-onderzoek bij 1.000 jongeren in Vlaanderen blijkt dat 1 op de 2 jongeren (48%) het gevoel heeft dat ze te veel onder druk staan om het goed te doen op school. Fysiek gezien voelt één derde van de jongeren (34%) zich ongemakkelijk over zijn uiterlijk op school, bij meisjes stijgt dat naar 43%. Als het gaat om sociale contacten vindt 7 op de 10 jongeren (67%) dat ze veel goede vrienden hebben. 3 op de 10 jongeren (30%) is wel bang om er niet bij te horen op school.

De mentale, fysieke en sociale gezondheid van jongeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De helft van de Vlaamse jongeren (49%) geeft aan dat ze zich mentaal beter voelen als ze zich fysiek sterker en gezonder zouden voelen. Jongeren wijzen vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen:

  • voor 4 op de 10 jongeren (38%) zijn dat problemen in de vriendenkring
  • voor 35% is dat onzekerheid over hun uiterlijk
  • bij 1 op de 4 jongeren (26%) is dat door druk van sociale media

 

Scholen zamelen geld in voor eigen projecten

Rode Neuzen Dag

“We beseffen maar al te goed dat scholen nu al een drukke agenda hebben. Maar we willen hen vanuit Rode Neuzen Dag zo goed mogelijk inspireren en ondersteunen in het organiseren van acties. Het beste nieuws? Het geld van de actie van de school gaat integraal naar hun eigen gekozen project, aangevuld met een financiële extra door acties die de rest van Vlaanderen organiseert”, licht Qmusic-dj en Rode Neuzen Dag-supporter Sam De Bruyn toe.

Op 29 november 2019 kunnen alle jongeren aan Vlaanderen tonen dat ze meegedaan hebben door op school hun eigen Rode Neuzen-feest te organiseren. VTM en Qmusic vieren de hele dag mee met Vlaanderen en sluiten af met een slotfeest.

Kris Vervaet, CEO MEDIALAAN - de Persgroep Publishing: “Het was vorig jaar de eerste keer dat ik Rode Neuzen Dag van zo dichtbij meemaakte. Ik heb daar gevoeld hoe groot de steun is van Vlaanderen voor onze jongeren. We willen van zoveel mogelijk scholen een Rode Neuzen School maken, waar elke jongere met elke nood terecht kan. Er valt alleen maar bij te winnen.”

Marc Raisière, CEO Belfius: Ook dit jaar steunen wij graag opnieuw Rode Neuzen Dag. Jongeren zijn onze toekomst en hun mentaal en fysiek welzijn is van het allergrootste belang. Dat de actie zich dit jaar opnieuw richt tot scholen is voor ons als bevoorrechte partner van de publieke en sociale sector een reden te meer om onze schouders onder dit project te zetten.”

Scholen kunnen zich vanaf nu als een Rode Neuzen School aanmelden op rodeneuzendag.be.

 

Delen