< Terug naar nieuws

Radio luisteren in de auto: binnen twee jaar standaard DAB+

Radio luisteren in de auto: binnen twee jaar standaard DAB+

Sam, Heidi, Wim

Op het Autosalon is de officiële aftrap gegeven voor de Europese Elektronische Communicatie Code (EECC). De EECC houdt in dat alle nieuwe auto’s binnen afzienbare tijd standaard worden uitgerust met een ontvanger voor digitale etherradio (DAB+), de opvolger van FM. De EU-lidstaten hebben twee jaar de tijd om de code in nationale wetgeving om te zetten.

1 op de 5 Vlamingen luistert op dit moment digitaal naar de radio. Dat gebeurt via vast en mobiel internet (12%), via digitale tv (6%) en in de ether via DAB+ (3%). In België zijn sinds 2013 meer dan 500.000 DAB+ radio’s verkocht. Van de nieuw verkochte auto’s in 2018 reed 30% met een standaard DAB+ autoradio de garage uit. DAB+ staat voor digitale audio broadcast en biedt luisteraars o.a. meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en zit gratis in de lucht. MEDIALAAN – de Persgroep Publishing, bieden hun reguliere radiostations en extra kanalen al aan via DAB+.

Sven & Anke

An Caers, directeur radio MEDIALAAN – de Persgroep Publishing"DAB+ is niet alleen een grote sprong vooruit qua kwaliteit, maar ook qua aanbod. Qmusic, Joe, maar ook Q non stop, Joe 70's, Joe 80's, ... er is zoveel meer mogelijk. We kunnen dankzij DAB+ ook de unieke Joe ochtendshow met Sven en Anke combineren met meer muziekstijlen op maat van onze luisteraars. Dat is de kracht van radio, nu maar ook in de digitale toekomst."

Minister Sven Gatz, minister van Cultuur, Jeugd en Media“Europa geeft een stevig signaal. Alle nieuwe auto’s moeten binnen twee jaar voorzien zijn van een digitale radio. Het is duidelijk, DAB+ is dé opvolger van FM. In Vlaanderen zijn we klaar. Het aanbod aan zenders is op enkele jaren verdrievoudigd, de campagne om digitaal luisteren te stimuleren werd eind vorig jaar op gang geschoten. Radio is een krachtig en geliefd medium, zeker bij ons. Met DAB+ maken we het klaar voor de toekomst.”

Delen