< Terug naar nieuws

Zo beleven 3 van onze politiek journalisten de verkiezingscampagne

Zo beleven 3 van onze politiek journalisten de verkiezingscampagne

Verkiezingen 2019

De spotlights zijn gericht op de politieke kopstukken, maar ze kunnen maar shinen dankzij het werk van onze politieke redacties achter de schermen. Drie politieke journalisten van drie verschillende nieuwsredacties vertellen hoe zij zich klaarmaken voor de verkiezingen van 26 mei.

“Het zijn hoogdagen voor iedere politieke journalist”

Tine Peeters draait al 13 jaar mee als politiek journalist op de redactie van De Morgen.

Waarom wordt deze stembusslag anders dan de vorige?

“Het is een zeer korte campagne omdat politici door de gemeenteraadsverkiezingen en de val van de regering veel minder tijd gehad hebben om zich voor te bereiden. Ook de media zijn laat begonnen omdat ze merken dat hun lezers en kijkers niet snakken naar een overdosis politieke verslaggeving. Het wordt een gebalde campagne. Of dat beter of slechter is? Geen van beiden, het is gewoon een vaststelling.”

Wat schiet er door je hoofd als je denkt aan de komende verkiezingsperiode?

“Ik krijg hetzelfde gevoel als vroeger tijdens een blokperiode in de examens. Je moet zoveel mogelijk info op zo kort mogelijke tijd in je hoofd stampen. Spanning en een beetje stress dus, maar bovenal zijn het hoogdagen voor iedere politiek journalist.”  

Wat is als politiek journalist je grootste uitdaging?

“Ballonetjes doorprikken, zeker in verkiezingstijden. Politici beloven van alles: gratis openbaar vervoer, minder werken, meer pensioen, maar dat is onzin als je het gigantische gat in de begroting bekijkt. Ik vind het belangrijk als journalist om daarop te wijzen.”

MET RESPECT

Hoe druk je je stempel op de interviews die je doet?

“In elk gesprek probeer ik iets persoonlijk te vertellen. Geen sensatie, maar iets dat de politicus reliëf geeft. Ik heb net een interview gedaan met Wouter Beke. Op een vraag over zonnepanelen vertelt hij dat hij thuis niet veel verbruikt, omdat hij alleen een nachtlampje nodig heeft. Dat vertelt voor mij iets over hoe eenzaam en verbeten hij is. ‘s Nachts, alleen aan het werk, met een klein lampje om zijn gezin niet te storen…. wat een beeld. Persoonlijke vragen durven stellen, dat heb ik geleerd van Corine Koole die voor De Morgen de rubriek Lust & Liefde maakt: ‘je kan alles vragen, als je het maar met respect doet.’”

Als je één ding kan veranderen aan het politieke systeem vandaag, wat zou je kiezen?  

“Ik zou wel eens willen zien wat een twitterverbod van één maand oplevert. Zeker als formateur zou ik aan iedereen die aan de onderhandelingstafel zit een twitterverbod opleggen. Anders zou het wel eens 1.000 dagen kunnen duren voor er een regering gevormd is.”

 

“Niet alleen snelheid is cruciaal, het nieuws dat we brengen moet ook accuraat en correct zijn”

Dirk Van den Bogaert werkt sinds 1988 bij VTM NIEUWS, waarvan 26 jaar als Wetstraatjournalist.

Waarom wordt deze stembusslag voor jou anders dan de vorige?

“Men zegt vaak dat dit de moeder aller verkiezingen wordt, maar ik heb al wat moeders meegemaakt. (lacht) Verkiezingen zijn altijd een moment van politieke hoogspanning. Er gebeurt altijd wel iets bijzonder, maar wat het wordt, is redelijk onvoorspelbaar.”   

Wat schiet er door je hoofd als je denkt aan de komende verkiezingsperiode?

“Het zijn mijn laatste verkiezingen omdat ik volgend jaar met pensioen ga. Af en toe duikt het gevoel op ‘dit doe ik nu voor het laatst als journalist’. Daar probeer ik niet te veel bij stil te staan en alles eruit te halen.” (lacht)

Wat is als politiek journalist je grootste uitdaging?

“Eerste zijn, ik ben een verschrikkelijk competitiebeest, ook als ik basket speel. Als journalist is het niet anders. Dat Hilde Crevits kandidaat minister-president was, wisten wij als eerste, maar we hadden haar ook als eerste live in de studio én de eerste reactie van Bart De Wever. Dat is mijn drive. Niet alleen snelheid is cruciaal, het nieuws dat we brengen moet ook accuraat en correct zijn.”

 BLIJVEN DOORVRAGEN

Heb je als journalist een bepaalde missie, een stempel die je wil drukken?

“Scherpe vragen stellen. Met scherp bedoel ik niet mensen onderbreken, wel antwoorden uitlokken die een politicus niet van plan was om te geven. In de Wetstraat heb ik de naam om een moeilijke te zijn en dat is goed want dan zijn politici ook extra scherp. Daarnaast wil ik de juiste vragen stellen, dat klinkt makkelijker dan het is. Ik probeer te vragen wat de kijker wil weten. Als mensen mij op straat vertellen dat ze mij graag bezig zien omdat ik blijf doorvragen, dan doet mij dat oprecht plezier.”

Als er één ding is dat je zou kunnen veranderen aan het politieke systeem, wat zou dat zijn?

“Als het kan, wil ik ervan profiteren om twee dingen te veranderen. Het belangrijkste is een uitlachverbod in de kamer. Ik heb niks tegen een goede discussie, maar elkaar vierkant uitlachen, daar erger ik mij aan. Daarnaast stoor ik mij aan de politieke spelletjes, er moet meer echt naar oplossingen gezocht worden.”

“Een breed publiek goed informeren”

Astrid Roelandt werkt sinds twee jaar voor Het Laatste Nieuws en volgt de nationale verkiezingen voor het eerst als politiek journalist op papier.

Wat verwacht je van de komende verkiezingsperiode?

“Druk, weinig slaap, maar zéér interessant. Al vind ik het minder spannend dan vorige keer: de campagne komt maar traag op gang en naar mijn gevoel zijn er dit keer minder nieuwe, baanbrekende voorstellen, waardoor de debatten vrij voorspelbaar zijn.”

Waarom wordt deze stembusslag voor jou anders dan de vorige?

“Bij de vorige 'moeder aller verkiezingen' werkte ik nog voor televisie. Op verkiezingsdag stond ik in het Vlaams parlement en was het vechten met VTM om belangrijke gasten als eerste in onze verkiezingsshow te krijgen. Dat was letterlijk trekken en sleuren, heel plezant. Nu zal het fysiek iets rustiger zijn vermoed ik.” (lacht)

Wat is als politiek journalist je grootste uitdaging?

“Zoveel mogelijk weten. Ik denk dat de uitdaging voor elke journalist is: zo correct mogelijk zijn. Alleen beschik je niet altijd over alle puzzelstukjes. Ik probeer hard te werken, veel te praten met politici en veel te lezen, maar dat is dus wel een constante uitdaging.”

Hoe druk jij je stempel op de stukken die je maakt?

“Ik heb bijna 2 jaar geleden voor Het Laatste Nieuws gekozen, omdat ik het belangrijk vind om een breed publiek, van mensen die misschien helemaal niet met politiek bezig zijn, goed te informeren. Dat is mijn missie: moeilijke zaken zo goed mogelijk uitleggen, zodat mensen zich daarna zelf een mening kunnen vormen. Daarnaast vind ik het belangrijk om holle ideeën en praatjes te doorprikken. Als een partij voor de vierde keer met hetzelfde onrealistische voorstel komt, dan moeten we dat ook gewoon zo schrijven en uitleggen waarom het misschien wel goed klinkt, maar waarom de partij zelf wel weet dat het niet kan.”

Je mag één ding veranderen aan het politieke systeem: wat kies je?

“Meer vrijheid voor individuele parlementsleden, minder particratie. Natuurlijk moet er een zekere structuur zijn, en is het in een meerderheid niet werkbaar om zomaar iedereen te laten stemmen zoals hij of zij denkt: het moet een beetje gestroomlijnd zijn. Maar regelmatig zeggen parlementsleden me dat ze iets stemmen waar ze eigenlijk niet helemaal achter staan. Of dat ze iets wegstemmen, omdat het nu eenmaal van de oppositie komt. Dat is niet altijd een goede zaak en geeft ons ook niet het beste beleid.”

Delen